Chaptaliseren

De tijd is rijp om druiven te oogsten en de wijnmaker heeft de selectie al gemaakt, de druiven schoongemaakt en verwerkt tot most. De wijnmaker staat voor de lastige opgave om er nu wijn van te gaan maken. Het kan voorkomen dat de most niet over voldoende suiker beschikt, in dat geval (afhankelijk van de regelgeving) wordt er suiker toegevoegd aan de most (druivensap dat nog niet vergist is). Met een duur woord noemen we dat "chaptaliseren". Dat doen ze om een wijn met een hoger alcoholpercentage te creëren.

Jean-Antoine Chaptal was een Frans scheikundige. Hij beschreef de transformatie van suikers in alcohol, en legde daarmee de basis van de wetenschappelijke benadering van het maken van wijn. En daarom heet dit proces Chaptaliseren. Zijn naam staat overigens op de Eiffeltoren gegraveerd. #zoetsappig #santé

muselet

Een muselet is een ijzeren kapje met ijzerdraad, dat op een fles gezet wordt om de kurk vast te klemmen. Het ontwerp lijkt zo vanzelfsprekend, maar Jules Guyot patenteerde het ontwerp van de metalen muselet al in 1844. De muselet wordt aangebracht na de tweede gisting en de dégorgement (het gaat dan om mousserende wijnen).

Onder de muselet wordt een klein en rond metalen schildje (ook wel plaque genoemd) bevestigd waarop het beeldmerk van het wijnhuis of een andere voorstelling is aangebracht. Na het aanbrengen van de muselet kunnen de flessen verkocht worden. De druk van het koolzuur in de fles is dusdanog hoog dat de kurk met de muselet vastgemaakt wordt.

Snel snel... de volgende fles wordt alweer ontdaan van de kurk. #laterzzz #proost #zomer

vroege vogels

Onze duitse wijnvrienden beginnen komende week met het oogsten van de druiven en dat was nog nooit zo vroeg in het jaar. Volgens het Duitse wijninstituut in Mainz zal een wijnboer in Lörzweiler (Rijnland-Palts) op 6 augustus de eerste zijn die met het plukken begint.

Dat is natuurlijk niet zo heel verwonderlijk omdat het ook in deze regio's ongekend warm en droog is. Dat is goed nieuws omdat de combinatie van warm en droog juist heel goed is voor de planten. Deze wijnboeren wrijven alvast in hun handen, wijnboeren uit andere duitse regio's zitten juist met de handen in het haar en lijkt de volledige oogst te mislukken.

Dat maakt wijn ook zo'n mooi product. Elke jaar anders, weer iets nieuws. Zowel in positieve als negatieve zin. #ZumWohl #Prost

"bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier"

Dat hebben wij ook altijd gedacht, maar het blijkt eerder figuurlijk te zijn dan letterlijk. Wijn was al in de middeleeuwen veel duurder dan bier en werd dus meer gedronken door mensen uit de hogere klassen van de samenleving. Hier heeft de herkomst van deze volkswijsheid mee te maken. Het was dus beter om eerst een gedeelte van je leven bier te drinken en later wijn, omdat het zou betekenen dat je later meer geld te besteden had.

Als we naar de prijzen van wackywines kijken, dan kan iedereen toch als een god in Frankrijk leven. #santé #hatsikidee

wietwijn

Heb je het soms ook wel eens gehad met Chardonnay ? Dan is er tegenwoordig wel een hele opmerkelijke wijn te krijgen. Wietwijn.

De naam doet vermoeden dat je na het drinken van een glas wietwijn zo stoned bent als een kanarie ;), maar de naam is ietwat misleidend. De wijn schijnt namelijk geen THC te bevatten (werkzame stof in wiet waarvan je "stoned" raakt), maar CBD. Een stofje die je ook in rustgevende olie vindt en helpt bij het bestrijden van stress.

Maar daar kun je natuurlijk ook gewoon onze wijnen voor drinken. Just relax... be cool :) #cheers #m8

https://youtu.be/UkmfBXl5Nao

ridder in de Orde van Circle Populair du Vin Ordinair

Je zult het vast niet geloven, maar zowel Jan als Armand zijn per 1 januari 2018 geridderd in Orde van Circle Populair du Vin Ordinair. Slijterij Jacobse en Zoon hebben jaren geleden al een voorlichtingsavond georganiseerd waarbij een drietal wijnen nader werden besproken. Deze historische beelden willen we graag met jullie delen.

Om in de stemming te komen... de tekst voor ons nieuwe lijflied
Jaa... zo'n wijntje hebben wij nog nooit gehad
wat een wijntje wat een wijntje was me dat
nooit gedacht dat ik nog 's zo'n wijntje kreeg
deze fles is over vijf minuten leeg...
hatsikidee

Russische liefde voor wijn

Dat de jongens en meisjes in Rusland van wodka houden, dat wisten we al. Maar dat de liefde voor wijn voor sommigen nog veel verder gaat, bewijst Vladimir Antonov uit de stad Apatity.

Hij richtte en ravage aan met een gestolen pantservoertuig. Hij had het voertuig gestolen bij een paramilitaire vereniging. Vervolgens reed hij in op een supermarkt, waar hij  een fles wijn wilde stelen.

En nee niet zomaar een fles wijn... wij hebben gehoord dat het ging om fles uit het assortiment van wackywines. (maar bronnen hebben dat niet kunnen bevestigen ;)) Daarna liet Vladimir zich zonder verzet oppakken. De buit was immers binnen.
#Nahzdarovhyeh #opjegezondheid

Een eigen "Appellation d'Origine Contrôlée"

Goed nieuws... Limburgse wijn krijgt op Europees niveau een beschermde status als streekproduct. Net zoals champagne, prosecco en cava.

De wijn krijgt dan een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Voor de vignerons betekent dit vooral een erkenning van de kwaliteit van de wijn. Een eigen "Appellation d'Origine Contrôlée".

Door het warmere klimaat gedijen druiven die het goed doen in een koel klimaat ook meer in Nederland. In de afgelopen dertig jaar is de gemiddelde temperatuur in de regio met gemiddeld twee graden gestegen. Overigens geldt deze beschermde status voor wijn uit het Nederlandse én Belgische Limburg.

Hoe dan ook... chapeau! santé

wacky jam sessions

Afgelopen week hadden we Sander Bisscheroux (klankwerkplaats maastricht) op bezoek om onze piano weer op toon te krijgen. Deze oude oude dame - winkelmann braunschweig uit 1901 - heeft in ieder geval een tweede leven gekregen.

Ben je in de buurt en heb je zin om de juiste toon aan te slaan.... be our guest. En ben je zelf niet helemaal op toon... dan hebben we altijd een geschikte wijn in de (klimaat)kast liggen
;)

Oudste wijn ter wereld gevonden in Georgië

Wetenschappers hebben een wonderbaarlijke vinding gedaan. De oudste wijn ter wereld is gevonden in potscherven met minuscule restjes van wijn die rond het jaar 6000 voor Christus. De wijn werd waarschijnlijk gebruikt als medicijn, maar ook als geestverruimend middel bij religieuze bijeenkomsten. En nog steeds ;)

Op sommige van de 8000 jaar oude potten zijn afbeeldingen van druiven getekend en uit een chemische analyse blijkt dat de potscherven resten bevatten van het wijnbereidingsproces. Dus ook met de jongens en meisjes uit het mooie Georgië kun je een potje breken. #cheers #protot

Je parle très bien

Mensen zouden een tweede taal beter kunnen spreken nadat zij een kleine hoeveelheid alcohol hebben gedronken.De onderzoekers van de universiteit Maastricht, de University van Liverpool en King's College Londen gaven aan vijftig mensen een wijntje met een lage dosis alcohol. Na het nuttigen van de wijn moesten zij een paar minuten een gesprek voeren in het Nederlands met een experimentator.

Volgens mede-onderzoeker Jessica Werthmann zou het verschil tussen de wel- en niet-alcoholdrinkers mogelijk kunnen worden veroorzaakt doordat alcohol angstremmend werkt. Er is wel meer onderzoek om deze hypothese te kunnen bevestigen.

Meer onderzoek is meer wackywines... Je parle très bien, Ich bin ein Berliner ;) cheers

minder wijnboeren

Nu in het nieuws dat het aantal Duitse wijnbouwbedrijven afneemt. Tussen 2010 en 2016 liep het aantal wijnboeren met 17% terug. Er zijn nu nog zo'n 17.000 boeren die druiven verbouwen, becijferde het Duitse wijninstituut. Het aantal hectares wijngaard is overigens niet afgenomen en ligt nog altijd rond de 100.000 hectare. Wijnboeren die met hun bedrijf stopten, verkochten het vaak aan collega's. (bron nu.nl)

Wij hebben zelf ook een aantal wijnvrienden uit Duitsland in ons assortiment. Als je dan ziet hoeveel arbeid het kost (echt elke dag weer) om wijn in de fles te krijgen. Dan is het wel voor te stellen dat steeds minder mensen voor dit bijzondere vak kiezen. Gelukkig voor ons en onze klanten blijven onze vrienden zich nog elke dag inzetten om een fantastisch product te maken. #salut #proost

Wat je absoluut over rosé moet weten!

  • Er zijn nogal wat lui die denken dat rosé een vrouwendrankje is. Niets is minder waar.
  • Rosé is geen mixdrankje, maar wordt gemaakt van blauwe druiven.
  • rosé kent vele kleuren. Laat het zakje maar eens lang in de thee hangen. Zo ook bij rosé.
  • Rosé is gewoon een soort wijn en niet regiogebonden, net als rode en witte wijn.
  • Rosé is een jonge wijn en daar geniet je het best “cool” van.
  • Droog betekent ‘niet zoet’. Laat dat nou precies zijn wat we willen. Lekker fris, zonder extra suikers.
  • Bij twijfel... neem een Franse rosé, maar vergis je niet, de duitse rosé in ons assortiment is waanzinning!

vorst

Door het warme weer in het vroege voorjaar waren de jonge scheuten aan de wijnstokken al flink uitgelopen. De grote angst van elke (Limburgse) wijnboer is nachtvorst. De wind draaide eind april naar noord oost en tijdens een van heldere nacht van woensdag 19 op donderdag 20 april daalde de temperatuur plaatselijk tot -10 °C onder nul. De groen scheuten zijn gevoelig voor vorst en de dag erna worden de scheuten al zwart en verdorren binnen een paar dagen. In de volgende weken lopen de slapende ogen uit maar deze reservescheuten leveren weinig of geen trossen op. De druivenoogst kun je eigenlijk al op je buik schrijven en is een grote schadepost voor de wijnboeren.

Wijn met een politiek luchtje

Nog nooit eerder gezien. Tijdens de laatste wijnvakbeurs Vinitaly in Verona, een van de grootste wijnbeursen in de wereld, heeft de Italiaanse politie de Krim wijnen van de Russische stand verwijderd. De inbeslagname volgende op een klacht van de Oekraïne. Volgens de regels van de EU mogen geen wijnen van het door Russische Federatie geannereerde schiereiland worden verhandeld.

https://youtu.be/PwX2a6mrKkA

Wine Professional 2017

Afgelopen week waren wij te gast op de stand van Hartmut en Petra Bernhard - onderdeel van Wines of Germany - op de Wine Professional in Amsterdam. We hebben de handen in elkaar geslagen om het top wijnhuis Wein- und Sektgut Ch. W. Bernhard te promoten.

De 15e editie van deze toonaangevende beurs in Nederland stond in het teken van andere wijnstijlen, nieuwe herkomstgebieden maar ook van biologische wijnen, social media en webshops. Consumenten zijn steeds beter geinformeerd en daar dragen wij uiteraard graag een steentje aan bij. Bekijk onze korte impressie en laat he inspireren om een proefpakketje bij ons te bestellen. 

wild van wild

Genieten van een mooi stuk wild, gaat hand in hand met een goed glas wijn. Ook dit jaar hebben Slagerij Jean Custers en wackywines de handen in elkaar geslagen om passende combinaties te bedenken. We hebben vier wijnen geselecteerd die de komende tijd in de slagerij te koop zijn.

in het kort
Ambachtelijke kwaliteitsslagerij, waarbij de nadruk ligt op lekker eten. Vakkundig advies, ambachtelijk bereide vleeswaren en een gezellig praatje over koetjes en kalfjes in Nuth. Kortom... gezellig koken en lekker eten begint bij Slagerij Jean Custers.

Daar hoeven we verder niets aan toe te voegen, behalve dan een mooie fles wijn ;).

droog is de trend

Droog is de trend in Duitsland (misschien niet meteorologisch ;)) , ook in de Saar, goed voor de meest uitgesproken Rieslings van de hele Mosel is deze verandering merkbaar. Rond 1900 was het heel gebruikelijk om in Saar droge Rieslings te maken. Edel zoete wijnen waren eerder uitzondering dan regel. Stefan en Johanna Müller reken ik toe aan het rijtje van jonge en ambitieuze wijnmakers met lef die een andere eigenzinnige koers varen. Dit vertaald zich in biologische verantwoord werken in wijnberg  en handmatige selectie en pluk. Hun wijnen vergisten spontaan en in de kelder staat hygiëne hoog in het vaandel . Ook de houten vaten, zoals vroeger gebruikt, zijn weer terug in de kelder gebracht.  Zonder ingrijpen worden hun wijnen gemaakt, dus soms ook met een beetje rest zoet.

0% emissie

Als er een ding bij Stefan en Johanna (Weingut Stefan Müller) wacky is, dan is het wel hun etiketeermachine met 0% emissie. Het is ontwapenend om te zien hoe Johanna met grote vaardigheid alle flessen handmatig van een etiket voorziet. Een houten kistje dat op zijn kop staat, dient als werktafel met een flesaanleg. Alle flessen worden één voor één keurig van stof ontdaan en tegen de aanleg gelegd. Voor haar liggen de rollen met zelfklevende etiketten die zorgvuldig precies op de zelfde plek op de fles wordt aangebracht. Johanna zegt dat als ze doorwerkt ze per dag 1.000 flessen van etiketten kan voorzien. Jaarlijks produceren ze ongeveer 50.000 flessen. Dat is een jaar lang iedere week een dag flessen etiketteren.

auslese

Auslese is een Duits predikaat voor een bepaald type wijn. Het woord kan misschien wel het beste worden vertaald met 'uitgezocht', waarbij lezen (NL) en lesen (D) beide zoeken betekent. Daarnaast heeft het Duitse woord 'lesen' ook de betekenis oogsten. Een wijn mag het predicaat Auslese dragen als deze aan bepaalde wettelijke bepalingen voldoet. Zo mogen er alleen volrijpe druiven met een bepaald minimum mostgewicht gebruikt worden. Deze ligt ruim boven de 83° graden Oechsle. Ook oogstdata, druivenras en wijngaarden worden nauwkeurig beschreven. De druiven worden met de hand geplukt om beschadigingen te voorkomen. Slechte en beschadigde druiven moeten uit de trossen worden verwijderd (aus-lesen/uit-zoeken). Door de late pluk bevat de druif extra suiker en smaakstoffen, waardoor de daarvan gemaakte wijn extra smaak heeft.

wijn bewaren

Wie heeft er tegenwoordig nog een kelder? Dat is helaas nog maar voor weinigen weggelegd. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg mogelijkheden om wijn op een goede manier op te leggen. Een paar gouden regels zijn: a. altijd liggend wegleggen, b. zoek een donkere plek, zoals een meterkast of onder de trap en c. zorg voor langzame temperatuurschommelingen, dus niet onder de verwarming! En weet dat 95% van alle wijn jong gedronken moet worden, dat wil zeggen tussen de een en vier jaar.

bekketrekker

Er bestaan nogal wat misverstanden over tannines in wijn. Tannine komt voor in schillen, pitjes en het hout van de 'barrique'. Bij het persen van druiven, maar vooral bij het gisten van wijn komt tannine in het sap terecht, omdat hier de schillen voor de kleur en de smaak worden meegegist. Dit bevordert de houdbaarheid van de wijn, omdat tannine oxidatie tegengaat. 

Bijt maar eens op een pitje in de druif, dan proef je precies datgene wat tannines veroorzaakt in wijn. En dat is niet per definitite negatief. Sterker nog... tannines zijn noodzakelijk. Best aardige jongens, die tannines,  als je ze leert kennen.

 

wijnruikerijen

De vier basissmaken (zout, zuur, zoet en bitter) vormen slechts een deel van de waargenomen smaak. De reukzin speelt nog een veel belangrijkere rol bij de smaaksensatie. Daarom zouden we in het vervolg beter wijnruikerijen kunnen houden. Houd je niet van spruitjes? Eet ze maar eens met je neus dicht.

Sterker nog... er zijn ongeveer 680 verschillende geuren te onderscheiden in wijn. Natuurlijk niet in één glas wijn. Maar dat is nu precies de reden waarom wij iemand in dienst hebben die we 'de neus' noemen. Laten we bij het begin beginnen en probeer eerst maar eens de volgende categorien te onderscheiden in je volgende glas wijn: balsemachtig, branderig, chemisch, dierlijk, etherisch, floraal, fruitig, gekruid, houtachtig en plantaardig.

https://youtu.be/xLqQOj8L_Bw

roadtrip

We hebben natuurlijk al veel vaker wijnreizen gemaakt. Tijdens onze meest recente reizen hebben we onze camera-apparatuur meegenomen hebben om jullie te laten zien waar onze wijnen vandaan komen.

We zijn naar Spanje, Frankrijk Luxemburg geweest om onze relaties van het eerste uur te bezoeken. De hartelijke en gastvrije ontvangst maakt dat dit niet zomaar leveranciers zijn. We hebben zelfs weleens de sleutel van het huis gekregen en konden we onze slaapmatjes naast de druivenpers leggen. Er stonden flessen wijn voor ons klaar en konden gebruik maken van de hun sanitaire voorzieningen. We maken een grote buiging naar onze vrienden. Dankjewel en tot volgend jaar!

https://youtu.be/agRC7tPigMg

lalalala wackywines

Tijdens onze Goede Doelen rally van Nederland naar Mongolië is het idee van wackywines ontstaan. En toen was er wackywines! Nou ja... zo snel natuurlijk ook weer niet. Avontuurlijk en gek zijn we altijd geweest. En wijn is altijd al gek op ons geweest. Wij raken geinspireerd door onze ontmoetingen met gepassioneerde wijnproducenten die hun hele ziel en zaligheid in hun wijnen stoppen. Bijzondere wijnen verdienen dan ook een podium dat bij hen past. Een oogstrelende website waarbij fotografie, typografie, vormgeving en film perfect in balans zijn.

Hartelijk dank voor je bezoek aan wackywines! We hopen dan ook dat je net als wij wacky en enthousiast bent over onze wijnen. Trouwens... volgens mij is je winkelmandje nog leeg!
cin cin