Piquemal

about the kings and queens of their domain

https://youtu.be/K5qzb81MObQ

De wijnen van domaine Piquemal blijven mij jaar in jaar uit boeien en ze zijn van constante hoge kwaliteit voor een bescheiden prijs. De behaalde onderscheidingen op zowel lokale als toongevende internationale concoursen zijn een bewijs voor de kwaliteit. Misschien behoren ze niet tot de supertop van de Roussillion, maar ze behoren zeker tot de subtop. We zijn meer dan twintig jaar geleden met elkaar in contact gekomen op de Foire du Vin in Hermalle-Sous-Argenteau boven Luik. Een Foire du Vin zoals die is bedoeld: zonder opsmuk wijnproeven in de lokale sporthal van het stadje. Daar is gelukkig in al die jaren niets aan veranderd. Piquemal maakt zowel frisse dorstlessende instapwijnen als klassieke krachtige Syrahwijnen.

De strak vormgegeven nieuwe gebouwen van Piquemal liggen aan de doorgaande weg D117 van Perpignan naar Quillian in het stadje Espira-de-l'Agly. Voorheen lagen de gebouwen in het centrum van het stadje, maar en op enig moment was daar onvoldoende plaats en werd de oorspronkelijke plek te slecht bereikbaar voor zware machines.

De dag dat we van Spanje naar Domaine Piquemal rijden is het bloedheet, in ieder geval veel te warm om die middag nog te proeven. Dat doen we de dag erna in de ochtend als de temperatuur en wij zelf ook weer fris zijn. Marie Pierre heet ons welkom en wil ons met alle plezier haar nieuwe wijnen laten proeven. De witte Clarisse gemaakt van Grenach en Viognier en de Elise gemaakt van de muskaatdruif spreken zeer tot de verbeelding en zijn ongecompliceerd lekker.

‘s Middags gaan we een tweetal bijzondere, afgelegen wijngaarden bezoeken. Met de terreinwagen van Marie Pierre rijden we over een erg hobbelige landweg naar de eerste vlakke wijngaard die bestaat uit klei-kalksteen met een ondergrond van kiezel. Deze wijngaard is omgeven door mediterraan begroeide heuvels en heeft een bijzonder microklimaat. De andere wijngaard is nog moeilijker bereikbaar. De wijnranken staan zuidgeoriënteerd op een steile helling. Hier staan voornamelijk vijftig jaar oude Syrah druivenstokken die gebruikt worden voor de topwijnen van Domaine Piquemal. 

;)
wacky funfact

Tijdens de filmopnames bij Domaine Piquemal hebben we onze bus midden in de wijngaard geparkeerd en de druiven bewaakt vanuit onze tent.

 

 
Lieu Dit Della Lo Rec - RD 117 - KM 7 66600 Espira de l\'agly Frankrijk