Camilo Castilla

about the kings and queens of their domain

https://youtu.be/wjjA-jrqFkc

Midden in Corella ligt, bijna als een fort, de ommuurde bodega Camilo Castilla. Vroeger lag deze bodega buiten de stad, maar hij is inmiddels omringd door bebouwing. Celina Brenta de exportmanager staat ons onder de toegangspoort op te wachten. Deze bijzondere, gastvrije en intelligente dame is voor vandaag onze gastvrouw en ze leidt ons rond door de authentiek bodega. Aan het einde van de middag zal zij de proeverij van een breed assortiment wijnen verzorgen met als klap op de vuurpijl de Moscatel Capricho d’Goya dit is echt een unieke wijn.

Samen met Celina maken we een rondgang door de vele gebouwen. Het verleden herleeft; de oude glorie is voelbaar en de muren vertellen de verhalen van de honderden arbeiders die hier gewerkt hebben aan het vervaardigen van bijzondere wijnen. Meer dan honderdvijftig jaar geleden, in 1856 om precies te zijn, is de bodega opgericht door Don Camilo Astila Alzugaray en eigenlijk is er niet veel veranderd in al die jaren. De rijpingsvaten zijn tientallen jaren oud en sommige vertonen scheuren maar volgens Celina kan dat geen kwaad. Door de bijzondere constructie van het dak is het is binnen heerlijk koel.

Het paradepaardje, de Moscatel Capricho d’Goya van Camilio Castilla, ligt rustig in grote vaten van honderden liters te rijpen. Maar de echte verrassing staat op het platte dak achteraan de bodega. Na vier jaar vatrijping wordt de Capricho d’Goya in grote glazen zogenaamde demijohns opgeslagen. Deze flessen laat men drie jaar onbeschermd in de zinderende zon en bij vorst in weer en wind buiten op het platte dak staan met als doel de concentratie van de wijn  te verhogen. Daarna nog één jaar rijpen in kleine barriques voor de fine tuning alvorens de wijn te bottelen. Dit levert een super geconcentreerde versterkte wijn op die gemakkelijk kan concurreren met vergelijkbare wijnen zoals Madeira of Vintage Port, maar dan voor een zeer vriendelijke prijs. Eenmaal geproefd wil je dit super spul ook in de kelder hebben, het kan nog jaren bewaard worden en is daarmee een verrijking van de wijnkelder. In de sfeervolle degustatieruimte proeven we ook de andere wijnen maar Camillo Castilla maar de Moscatel wijnen spannen de kroon.

Binnenkort zijn deze bijzondere wijnen bij wackywines verkrijgbaar.

 

 
Calle de Sta Bárbara, 40 31591 Corella Spanje